Polski Tenis

WYNIKI

MADRYT: Hurkacz - Altmaier 6:4, 7:6 (2); Rublev - Davidovich Fokina 7:6 (10), 6:4; Struff - Humbert 7:5, 6:4; Griekspoor - Rune 6:4, 4:6, 6:3; Fritz - Baez 6:2, 6:3; Alcaraz - Seyboth Wild 6:3, 6:3; D. Collins - Cristian 3:6, 6:4, 6:1; Putintseva - Dolehide 6:2, 6:2; Kasatkina - Pavlyuchenkova 7:6 (5), 7:5; Rybakina - Sherif 6:1, 6:4; Bejlek - A. Krueger 6:3, 6:1; M. Andreeva - Vondrousova 7:5, 6:1; Paolini - C. Garcia 6:3, 6:2.

Tenis. Wspólne oświadczenie władz WTA, ATP, ITF i turniejów wielkoszlemowych

Tenisiści z Rosji i Białorusi będą mogli walczyć w turniejach WTA, ATP i ITF oraz Wielkim Szlemie (bez nazw krajów i flag).

Zespoły z tych krajów nie zagrają w drużynowych rozgrywkach Billie Jean King Cup i Pucharze Davisa w tym sezonie. Zawieszone zostały wszystkie zawody w Rosji i na Białorusi.

Oświadczenie

Po rosyjskiej inwazji na Ukrainę w całej społeczności tenisowej odczuwa się głębokie poczucie niepokoju, szoku i smutku. Nasze myśli są z mieszkańcami Ukrainy i wyrażamy uznanie dla wielu tenisistów, którzy wypowiedzieli się i podjęli działania przeciwko temu niedopuszczalnemu aktowi agresji. Wtórujemy ich wezwaniom do zakończenia przemocy i powrotu pokoju. Bezpieczeństwo społeczności tenisowej jest naszym najpilniejszym wspólnym priorytetem. WTA i ATP w szczególności w ostatnich dniach skupiły się na skontaktowaniu się z obecnymi i byłymi zawodnikami oraz innymi członkami społeczności tenisowej z Ukrainy i krajów sąsiednich, aby sprawdzić ich bezpieczeństwo i zaoferować wszelką pomoc.

Decyzje

– Zarządy WTA i ATP podjęły decyzję o zawieszeniu połączonej imprezy WTA/ATP, zaplanowanej na październik w Moskwie.

– Zarząd ITF podjął decyzję o zawieszeniu członkostwa Rosyjskiej Federacji Tenisowej i Białoruskiej Federacji Tenisowej oraz wycofaniu ich zgłoszeń ze wszystkich międzynarodowych rozgrywek drużynowych ITF do odwołania.

– Odwołano wszystkie turnieje ITF w Rosji i na Białorusi na czas nieokreślony.

– Zawodnicy z Rosji i Białorusi nadal będą mogli rywalizować w międzynarodowych turniejach tenisowych ATP, WTA, ITF i Wielkim Szlemie. Jednak nie będą startować pod nazwą i flagą Rosji lub Białorusi aż do odwołania.

Kategoria: ATP, ITF, WTA