Polski Tenis

WYNIKI

INDIAN WELLS: Świątek - Sakkari 6:4, 6:0; Alcaraz - Medvedev 7:6 (5), 6:1.

Arginina – działanie i zastosowania w sporcie i medycynie

Arginina jest od jakiegoś czasu uważana że cudowny suplement, który ma poprawiać pracę serca, mózgu, wspomagać budowę mięśni, zwiększać wydolność, oprawiać nastój. 

Czy tak faktycznie jest?

Arginina jest faktycznie jednym z ważniejszych aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest aminokwasem endogennym co oznacza, że nasz organizm jest w stanie sam go wytwarzać z innych związków odżywczych. Teoretycznie więc nie musimy dostarczać argininy wraz z pożywieniem. Z wiekiem jednak zdolność wytwarzania argininy spada lub mamy zwiększone zapotrzebowanie na ten aminokwas.

Arginina w sporcie

Arginina jest jednym z podstawowych elementów przed-treningówek zaliczanych do boosterów tlenku azotu (NO). Za jej sprawą podnosi się produkcja NO oraz naczynia krwionośne ulegają znacznemu rozszerzeniu. To z kolei skutkuje lepszym przepływem składników anabolicznych, regeneracyjnych i pozostałych składników odżywczych do mięśni. Arginina poprawia także transport oraz przepływ krwi i tlenu, które docierają do tkanki mięśniowej w zwiększonej ilości. Mówiąc w skrócie: bardziej dotlenione i ukrwione mięśnie to efektywniejszy trening, co rezultacie skutkuje zwiększoną objętością mięśni. Nie zawsze jednak efekt „pompy mięśniowej” jest pożądany. Najbardziej cieszy on osoby uprawiające dyscypliny sylwetkowe oraz siłowe. Najmniej jest pożądany przez osoby trenujące pod kątem sportów walki oraz sporty wytrzymałościowe. Wydaje się to zrozumiałe, gdyż „pompa” może przeszkadzać w treningach stricte technicznych.

Arginina doskonale sprawdzi się także jako suplementy po-treningowy gdyż wspiera syntezę białek oraz anabolizm. Można jej zatem przypisać duże właściwości regeneracyjne mięśni. Arginina zwiększa tempo odnowy białek kurczliwych, a także na skutek dekarboksylacji argininy powstaje jej metabolit, który bardzo sprzyja odbudowie uszkodzonych struktur. Kolejną zaletą stosowania argininy w celu regeneracyjnym jest jej zdolność do przemiany w postać poliamidów, które są odpowiedzialne za właściwe mnożenie się komórek. Im większa jest stymulacja tego zjawiska tym bardziej zwiększają się funkcje naprawcze naszych mięśni.

Arginina w medycynie

Jako, że arginina jest niezbędna do wytwarzani tlenku azotu (NO) ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób związanych z układem naczyniowo-sercowym. Wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych co może zapobiegać chorobie wieńcowej, reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Stwierdzono, że schorzenia układu krążenie związane z miażdżycą są silnie powiązane z niedoborem tlenku azotu (NO). Długotrwałe niedobory lub zbyt niski poziom tlenku azotu (NO) mogą prowadzić do zmian miażdżycowych, nadciśnienia tętniczego lub innych schorzeń.

Udział argininy w procesie dzielenia komórek pozytywnie wpływa na regenerację tkanek miękkich oraz twardych. Dzięki temu wpływa na przyspieszenie procesu gojenia ran oraz zrastania kości. L-arginina wpływa także na działanie wielu hormonów, a zwłaszcza hormon wzrostu. Jest także stosowana stomatologii jako roztwór do leczenia nadwrażliwości zębów.

Arginina ma także wpływ na zwiększenie odporności, jest niezbędna w procesach immunologicznych, które mają na celu zwalczanie bakterii, wirusów, komórek nowotworowych, sprzyja pracy grasicy i dojrzewaniu komórek odpornościowych, przez co korzystnie wpływa na nasz układ immunologiczny. Arginina jest także silnym antyutleniaczem, dzięki czemu skutecznie walczy w wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia oraz zapobiega wystąpieniu chorób cywilizacyjnych.

Niedobory argininy

Niedobór argininy zdarza się niezwykle rzadko, że względu na fakt, że nasz organizm posiada zdolność syntetyzowania tego aminokwasu oraz łatwość przyswajania z pożywienia. Z wiekiem jednak zdolność wytwarzania argininy zmniejsza się. Niedobór argininy może być skutkiem ubogiej diety. Zbyt niski poziom argininy może prowadzić do zachwiania poziomu insuliny, może prowadzić do zaburzenia procesów metabolizmu tłuszczów w wątrobie, czego następstwem może być uszkodzenie tego organu.

Zbyt niski poziom argininy może prowadzić do nieprawidłowości w tkance mięśniowej, a przy długotrwałym stanie nawet do zaniku mięśni.
Jako, że arginina jest jednym z kluczowych składników wpływających na syntezę tlenku azotu, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Zbyt niski poziom argininy może prowadzić do chorób serca i układu krwionośnego.

Źródła argininy

Nasz organizm sam potrafi wytwarzać argininę, pod warunkiem, że posiada odpowiednią ilość kwasu glutaminowego oraz proliny, z których jest syntetyzowana. Czasem jednak te ilości są niewystarczające i niezbędne jest dostarczenie argininy z pożywienia. Argininę znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Jak każdy aminokwas największe ilości argininy znajdziemy nabiale, mięsie, jajach, rybach, owocach morza. Wegetarianie mogą uzupełniać
poziom argininy spożywając orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, ciecierzycę, soję, szpinak.

Pamiętajmy, że dobrze zbilansowana dieta nie wymaga suplementacji argininy, gdyż jest ona dobrze przyswajana przez nasz organizm z pokarmu.

Jeśli jednak z rożnych przyczyn nie możemy dostarczyć odpowiedniej ilości argininy z pożywienia pomocne mogą być suplementy diety (https://www.olimp-nutrition.pl/27-argininyaakg), Pamiętajmy jednak aby wybierać produkty pochodzące z sprawdzonych firm, najlepiej powstające w warunkach laboratoryjnych, np. Olimp Argi Power.

Dawkowanie

Przyjmuje się, że dzienne spożycie argininy zdrowej osoby powinno mieścić się w przedziale 4-6 gram na dobę. Szacuje się, że przy dobrze zbilansowanej diecie spożycie argininy wraz z dieta wynosi 3-6 gram na dobę, co całkowicie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ten aminokwas.

Wskazania do stosowania argininy

Suplementację argininą zaleca się dla osób uprawiających regularnie sport, przy problemach z erekcją, przy niskiej odporności organizmu, w okresie gojenia się ran po operacji, ogólnym osłabieniu i zmęczeniu organizmu, przy chorobach sercowo-naczyniowych. Pamiętaj, że suplementację należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Literatura

  • Bean A., Żywienie w sporcie, Poznań 2014
  • Ścibior D., Czeczot H., Arginina –metabolizm i funkcje w organizmie człowieka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2004
  • Pahlavani N. et al., L-arginine supplementation and risk factors of cardiovascular diseases in healthy men: a double-blind randomized clinical trial.
Kategoria: Art. spons.