Polski Tenis

WYNIKI

MADRYT: Świątek - Keys 6:1, 6:3; Sabalenka - Rybakina 1:6, 7:5, 7:6 (5); Lehecka - Medvedev 6:4 i krecz Rosjanina; Rublev - Alcaraz 4:6, 6:3, 6:2; Fritz - F. Cerundolo 6:1, 3:6, 6:3; Auger-Aliassime - Sinner walkower.

Białko serwatkowe – wartościowe źródło protein

Białko serwatkowe to produkt pochodzenia zwierzęcego, który powstaje z serwatki, czyli składnika ubocznego produkcji sera.

To naturalny suplement diety, doceniany zarówno przed doświadczonych sportowców, jak i początkujących miłośników aktywnego trybu życia, który wyróżnia się bogactwem aminokwasów egzogennych. 

To produkt, który może sprzyjać rozbudowie masy mięśniowej, a także sprawnej regeneracji po zakończeniu wykonywania wysiłku fizycznego.

Czym jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe to mieszanina białek wyizolowanych z serwatki, która stanowi produkt uboczny produkcji sera. To ciecz powstała po ścięciu mleka krowiego, która wyróżnia się bogactwem niezbędnych aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też muszą być dostarczane do ustroju z zewnątrz – wraz z codzienną dietą lub w formie suplementów.

Białko serwatkowe uznawane jest za bezpieczny suplement diety, który cieszy się dużą popularnością wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. To białko wysokiej jakości, które stanowi źródło aminokwasów rozgałęzionych BCAA i w porównaniu do innych odżywek białkowych, zawiera znaczne ilości leucyny – anabolicznego aminokwasu, który jest niezwykle istotny w kontekście kształtowania siły i masy mięśniowej.

Rodzaje białka serwatkowego

Białko serwatkowe to jeden z najchętniej wybieranych preparatów proteinowych przez sportowców. Wśród produktów bazujących na serwatce można wyróżnić trzy rodzaje odżywek, a mianowicie:

  • koncentrat białka serwatkowego (WPC),

  • izolat białka serwatkowego (WPI),

  • hydrolizat białka serwatkowego (WPH).

Który preparat najlepiej wybrać? Jaka jest różnica pomiędzy poszczególnymi rodzajami białka serwatkowego?

Koncentrat białka serwatkowego – whey protein concentrate – to suplement diety, który może zawierać 65-80% czystego białka. To źródło protein, które wyróżnia się dobrą przyswajalnością i krótkim czasem wchłaniania, a także niewielką zawartością laktozy. Z kolei izolat białka serwatkowego – whey protein isolate – to preparat proteinowy, który może zawierać 85-95% czystego białka. To źródło makroskładnika, które świetnie się rozpuszcza, a dodatkowo nie zawiera tłuszczu i charakteryzuje się krótkim czasem wchłaniania. Natomiast hydrolizat białka serwatkowego – whey protein hydrolysate – to produkt wysokoproteinowy, który może zawierać 90-100% czystego białka. To preparat, który wyróżnia się najkrótszym czasem wchłaniania i może być bardzo szybko wykorzystywany przez organizm.

Działanie i wpływ białka serwatkowego na organizm człowieka

Białko serwatkowe to związek, który wyróżnia się dobrą rozpuszczalnością, a także zdolnością do wiązania wody i emulgowania tłuszczu. To substancja często wykorzystywana w przemyśle spożywczym, która jednak największą popularnością cieszy się wśród osób aktywnych fizycznie, gdzie stosowana jest jako wysokoproteinowa odżywka.

Białko serwatki to suplement diety, który korzystnie oddziałuje na proces syntezy białek zachodzący w ustroju. To związek, który może wspomagać rozbudowę masy mięśniowej i sprzyjać zwiększaniu siły, a co więcej, może wspierać hamowanie procesów katabolicznych, jednocześnie zabezpieczając mięśnie przed rozpadem. Białka serwatkowe może także pozytywnie wpływać na regenerację po treningu, przyspieszając tempo naprawy wszelkiego rodzaju uszkodzeń i mikrourazów. Jakby tego było mało, białko serwatkowe może zwiększać uczucie sytości i hamować apetyt, dlatego też chętnie wykorzystywane jest również przez osoby, którym zależy na redukcji masy ciała. Co więcej, substancja może pozytywnie oddziaływać na poposiłkową glikemię, a także na pracę układu nerwowego i immunologicznego, wspierając funkcjonowanie całego organizmu.