Polski Tenis

WYNIKI

MOSKWA WTA 500: Alexandrova - Jabeur 6:1, 1:0 i krecz Tunezyjki; Kontaveit - Siniakova 6:3, 6:3; Martincova - Bara 6:0, 7:5; TENERYFA WTA 250: S. Zheng - Masarova 6:4, 6:2; Cornet - Voegele 6:1, 6:2; Gracheva - Sorribes Tormo 6:4, 5:7, 7:5 (4); Tauson - Watson 6:4, 2:6, 7:6 (6); Vekic - Riske 6:1, 6:4; Rus - Golubic 6:3, 6:4; Sherif - Stefanini 6:2, 6:0; MOSKWA ATP 250: Paul - M. Ymer 7:6 (7), 7:5; Mannarino - Safiullin 1:6, 7:6 (6), 6:4; P. Martinez - G. Pella 6:2 i krecz Argentyńczyka; Marchenko - Bublik 6:4, 6:3; Gerasimov - Kecmanovic 6:3, 1:6, 6:4; ANTWERPIA ATP 250: Nakashima - De Minaur 6:4, 6:0; Davidovich Fokina - Thompson 6:3, 6:3; Laaksonen - Paire 4:6, 6:0, 6:3.

Dieta dla tenisisty

Tenis wymaga wytrzymałości, ponieważ mecze i/lub sesje treningowe mogą być bardzo długie.

Ale jest to również sport o wysokiej intensywności, w którym potrzebna jest szybkości reakcji, zwinność i siła eksplozywna.

Jednak większość energii dostarczana jest przez systemy beztlenowe.

Zapotrzebowanie energetyczne tenisistów

Kondycja fizyczna i psychiczna tenisisty jest bardzo ważna, ponieważ podczas długiego sezonu ma on do czynienia z różnymi nawierzchniami, meczami o różnej długości i w różnych krajach lub kontynentach. W zależności od turnieju gra się co dwa dni i w różnych trybach (single, debel i mikst). Można grać na glinie, gdzie rytm jest bardziej regularny, na szybkim korcie, gdzie wymagana jest większa siła, oraz na trawie, gdzie gra jest szybka, ale nieprzewidywalna (ze względu na nieregularne odbijanie się piłki). Mecze trwają 3-5 setów i mogą trwać nawet do 5 godzin, jak np. finał Wimbledonu w 2008 roku, w którym Rafa Nadal pokonał Rogera Federera w 4 godziny i 49 minut. Średni czas meczu szacowany jest na 1,5-2 godziny.

Odpowiednia dieta tenisowa poprawiła wyniki Novaka Djokovica. Odkrycie nietolerancji glutenu poprawiło jego problemy z alergią, problemy z oddychaniem i poprawiło jego potencjał fizyczny. Andy Murray oddał się w ręce dietetyka sportowego i zrestrukturyzował swoją dietę poprzez dodanie nowych produktów (ryż, ryby, warzywa…) i wyeliminowanie tych, które obniżały jego wydajność (rafinowane zboża, tłuste jogurty, białe pieczywo…). Zaczynamy więc od urozmaiconej i zbilansowanej diety z odpowiednią ilością energii w zależności od wydatku energetycznego tenisisty.

Należy spożywać minimum 5 posiłków dziennie. Idealnie byłoby zaplanować ten podział z dietetykiem sportowym, zwracając szczególną uwagę na to, co się je przed, w trakcie i po każdej sesji treningowej i/lub meczu. Ponieważ jest to sport o wysokiej intensywności, głównym źródłem energii powinny być węglowodany: zboża, takie jak ryż i owies, ryż, chleb razowy i makaron, ziemniaki, rośliny strączkowe oraz sezonowe owoce i warzywa (zarówno surowe, jak i gotowane).

Aby naprawić uszkodzenia tkanek mięśniowych, zapobiec zmęczeniu i osiągnąć maksymalną adaptację do efektów treningu, należy spożywać wystarczającą ilość białka: chude mięso, ryby (najlepiej tłuste ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3), jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Nie należy zapominać o tłuszczach, które są niezbędne i powinno się wybierać te najzdrowsze, które znajdują się w oliwie z oliwek, awokado, tłustych rybach, oliwkach i orzechach. Jedzenie w ten sposób (urozmaicone i z odpowiednią ilością energii) gwarantuje dostarczenie dawki witamin i minerałów.

Znaczenie nawodnienia w tenisie

Nawodnienie organizmu jest tak samo ważne jak w innych sportach. Kluczowe jest zadbanie o spożycie płynów przed meczem, w jego trakcie i po nim, biorąc pod uwagę temperaturę otoczenia. Powinieneś mieć zindywidualizowany schemat nawadniania dostosowany do każdego turnieju lub pory roku.

Zazwyczaj gra się na zewnętrznych kortach, gdzie temperatura nawierzchni jest wyższa niż temperatura otoczenia. Ciepło panujące na boisku może spowodować problemy, jeśli nie nawodnisz się odpowiednio. Dlatego też bardzo ważne jest, aby tenisiści byli świadomi objawów zaburzeń cieplnych.

Suplementy w tenisie

W diecie tenisowej należy uwzględnić napój regeneracyjny z węglowodanami i białkiem w stosunku 4:1 (1 g węglowodanów/kg i 0,2 g białka/kg), aby zregenerować glikogen mięśniowy i mikrouszkodzenia mięśni. Warto chronić swoje komórki przed stresem związanym z treningiem, który generuje stany zapalne i wolne rodniki. Aby zmniejszyć stan zapalny, zregenerować włókna mięśniowe i zapobiec kontuzjom, zalecane jest przyjmowanie suplementów kwasów tłuszczowych omega-3, które również poprawiają koncentrację, jak suplementy na https://zywieniemaznaczenie.pl. W przerwach meczów można przywrócić poziom energii i uniknąć zmęczenia dzięki łatwo przyswajalnym batonom energetycznym i żelom.

BET kody bonusy | Bukmacherzy - ranking firm z polskim zezwoleniem | Reklama | Linki | Polityka prywatności