Polski Tenis

WYNIKI

HALLE ATP 500: Hurkacz - A. Zverev 7:6 (2), 6:4; Sinner - Zh. Zhang 6:4, 7:6 (3); LONDYN ATP 500: Musetti - Thompson 6:3, 3:6, 6:3; T. Paul - Korda 6:4, 7:6 (2); BERLIN WTA 500: Kalinskaya - Azarenka 6:1, 6:7 (3), 6:1; Pegula - Siniakova 7:6 (3), 3:6, 6:3; Gauff - Jabeur 7:6 (9) i krecz Ons; Kalinskaya - Sabalenka 5:1 i krecz Aryny; BIRMINGHAM WTA 250: Putintseva - Cocciaretto 6:2, 6:2; Tomljanovic - Potapova 7:6 (5), 6:4; GAIBA WTA 125: Parks - Bandecchi 6:3, 1:6, 6:3; Pera - Errani 4:6, 7:5, 6:3.

Dieta w aktywności fizycznej – co jeść, a czego unikać?

Dobrze skomponowana dieta i aktywność fizyczna to czynniki, które sprzyjają utrzymaniu zdrowia. Amatorskie czy profesjonalne uprawianie sportów powinno iść w parze z zapewnieniem odpowiedniej podaży kalorii i dostarczaniem składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz, jakie składniki powinny trafiać na Twój talerz, a których lepiej unikać, gdy prowadzisz aktywny tryb życia!

Jak bilansować dietę osób aktywnych fizycznie?

Odpowiednio zbilansowana, urozmaicona dieta zapewni mięśniom świeże zapasy glikogenu – taką informację uzyskaliśmy za pośrednictwem przedstawiciela portalu o zdrowiu Allecco.pl. Intensywność i rodzaj aktywności fizycznej warto uwzględnić w planowaniu jadłospisu.

Dobrze skomponowana dieta sportowca powinna składać się z maksymalnie 15% białek, 25% tłuszczów i około 60% węglowodanów. Udział wysokiej jakości tłuszczów i cukrów pozwala na magazynowanie zapasów w organizmie.

Co powinny jeść osoby aktywne fizycznie?

W diecie sportowców i osób uprawiających sport rekreacyjnie ważne jest to, by zaspokoić potrzeby energetyczne organizmu i umożliwić mu szybką regenerację. Trzeba też dostarczać ciału cenne elektrolity, minerały i witaminy. Aby włączyć do diety wysokiej jakości tłuszcze, spożywaj oleje bogate w kwasy omega-3, m.in. olej rzepakowy, rydzowy i lniany.

Korzystaj ze zdrowych źródeł białka roślinnego i zwierzęcego. Sięgaj po mięso drobiowe, wołowinę, ryby, owoce morza i jaja. 2 lub 3 razy w tygodniu spożywaj warzywa strączkowe, które dostarczą Ci wartościowego białka i witamin.

Idealne posiłki okołotreningowe

W posiłkach w dni treningowe warto uwzględnić dawkę białka, węglowodanów i tłuszczów. Po intensywnym wysiłku musisz uzupełnić wykorzystane zapasy glikogenu, by zapewnić szybką i skuteczną regenerację mięśni. Pamiętaj też o dodatku owoców, np. bananów, jagód, truskawek lub jabłek. Zamiast mleka krowiego możesz sięgać po jogurt, kefir, maślankę lub twaróg, by dostarczyć cennych witamin i minerałów. Do koktajlu warto dorzucić garść płatków owsianych, orzechów lub dodatek siemienia lnianego, chia lub wiórków kokosowych.

Nie unikaj w diecie jarzyn, zwłaszcza warzyw zielonych takich jak szpinak, brokuł, jarmuż i sałata. Buraki surowe, pieczone lub gotowane korzystnie wpływają na układ krwionośny ważny dla wydolności organizmu. Warzywa pod każdą postacią zapewniają dużą dawkę witamin i minerałów.

Produkty spożywcze, których spożywanie warto ograniczyć

Co znajduje się na liście składników, jakie nie powinny zbyt często trafiać na stół aktywnych osób? Są to przede wszystkim niezdrowe tłuste i słodkie przekąski. Warto też unikać napojów gazowanych i alkoholu, który odwadnia, zakłóca metabolizm i utrudnia regenerację.

Zwróć też uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Ogranicz spożywanie potraw smażonych, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. W miarę możliwości zmniejsz zużycie cukru białego i mąki.

Zapamiętaj nasze powyższe wskazówki, by jeszcze staranniej komponować swoją dietę. Pamiętaj, że planowanie posiłków według potrzeb organizmu osób aktywnych fizycznie pomaga im osiągnąć sukcesy w sporcie i zachować sprawność oraz zdrowie na dłużej.