Polski Tenis

WYNIKI

PRAGA WTA 250: Linette - Fręch 6:2, 6:1; Krejcikova/Siniakova - Mattek-Sands/Safarova 6:3, 6:3; JASSY WTA 250: Danilina/Khromacheva - Panova/Sizikova 6:4, 6:2; WARSZAWA WTA 125: Joint - Chwalińska 6:2, 2:6, 6:0; Parks - Kung 7:6 (4), 3:6, 6:2; Falkowska/Kubka - Naef/Stojanovic 6:4, 7:6 (5); KITZBUHEL ATP 250: M. Berrettini - Hanfmann 6:4, 6:4; Gaston - Diaz Acosta 6:1, 2:0 i krecz Facundo; UMAG ATP 250: F. Cerundolo - Rublev 7:6 (6), 6:4; ATLANTA ATP 250: Nishioka - McDonald 6:3, 6:4; J. Shang - Shelton 7:6 (6), 6:4; Purcell - Goffin 6:3, 6:3; Tiafoe - Karatsev 6:4, 3:6, 6:3; Davidovich Fokina - Opelka 7:5, 7:5; Thompson - Mayot 6:2, 7:5.

Dieta w aktywności fizycznej – co jeść, a czego unikać?

Dobrze skomponowana dieta i aktywność fizyczna to czynniki, które sprzyjają utrzymaniu zdrowia. Amatorskie czy profesjonalne uprawianie sportów powinno iść w parze z zapewnieniem odpowiedniej podaży kalorii i dostarczaniem składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz, jakie składniki powinny trafiać na Twój talerz, a których lepiej unikać, gdy prowadzisz aktywny tryb życia!

Jak bilansować dietę osób aktywnych fizycznie?

Odpowiednio zbilansowana, urozmaicona dieta zapewni mięśniom świeże zapasy glikogenu – taką informację uzyskaliśmy za pośrednictwem przedstawiciela portalu o zdrowiu Allecco.pl. Intensywność i rodzaj aktywności fizycznej warto uwzględnić w planowaniu jadłospisu.

Dobrze skomponowana dieta sportowca powinna składać się z maksymalnie 15% białek, 25% tłuszczów i około 60% węglowodanów. Udział wysokiej jakości tłuszczów i cukrów pozwala na magazynowanie zapasów w organizmie.

Co powinny jeść osoby aktywne fizycznie?

W diecie sportowców i osób uprawiających sport rekreacyjnie ważne jest to, by zaspokoić potrzeby energetyczne organizmu i umożliwić mu szybką regenerację. Trzeba też dostarczać ciału cenne elektrolity, minerały i witaminy. Aby włączyć do diety wysokiej jakości tłuszcze, spożywaj oleje bogate w kwasy omega-3, m.in. olej rzepakowy, rydzowy i lniany.

Korzystaj ze zdrowych źródeł białka roślinnego i zwierzęcego. Sięgaj po mięso drobiowe, wołowinę, ryby, owoce morza i jaja. 2 lub 3 razy w tygodniu spożywaj warzywa strączkowe, które dostarczą Ci wartościowego białka i witamin.

Idealne posiłki okołotreningowe

W posiłkach w dni treningowe warto uwzględnić dawkę białka, węglowodanów i tłuszczów. Po intensywnym wysiłku musisz uzupełnić wykorzystane zapasy glikogenu, by zapewnić szybką i skuteczną regenerację mięśni. Pamiętaj też o dodatku owoców, np. bananów, jagód, truskawek lub jabłek. Zamiast mleka krowiego możesz sięgać po jogurt, kefir, maślankę lub twaróg, by dostarczyć cennych witamin i minerałów. Do koktajlu warto dorzucić garść płatków owsianych, orzechów lub dodatek siemienia lnianego, chia lub wiórków kokosowych.

Nie unikaj w diecie jarzyn, zwłaszcza warzyw zielonych takich jak szpinak, brokuł, jarmuż i sałata. Buraki surowe, pieczone lub gotowane korzystnie wpływają na układ krwionośny ważny dla wydolności organizmu. Warzywa pod każdą postacią zapewniają dużą dawkę witamin i minerałów.

Produkty spożywcze, których spożywanie warto ograniczyć

Co znajduje się na liście składników, jakie nie powinny zbyt często trafiać na stół aktywnych osób? Są to przede wszystkim niezdrowe tłuste i słodkie przekąski. Warto też unikać napojów gazowanych i alkoholu, który odwadnia, zakłóca metabolizm i utrudnia regenerację.

Zwróć też uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Ogranicz spożywanie potraw smażonych, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. W miarę możliwości zmniejsz zużycie cukru białego i mąki.

Zapamiętaj nasze powyższe wskazówki, by jeszcze staranniej komponować swoją dietę. Pamiętaj, że planowanie posiłków według potrzeb organizmu osób aktywnych fizycznie pomaga im osiągnąć sukcesy w sporcie i zachować sprawność oraz zdrowie na dłużej.