![](https://polski-tenis.pl/wp-content/uploads/2024/06/dieta-120x120.jpg)
Dobrze skomponowana dieta i aktywność fizyczna to czynniki, które sprzyjają utrzymaniu zdrowia. Amatorskie czy profesjonalne uprawianie sportów powinno iść w parze z zapewnieniem odpowiedniej podaży kalorii i dostarczaniem składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz, jakie składniki powinny trafiać na Twój talerz, a których lepiej unikać, gdy prowadzisz aktywny tryb życia!
Jak bilansować dietę osób aktywnych fizycznie?
Odpowiednio zbilansowana, urozmaicona dieta zapewni mięśniom świeże zapasy glikogenu – taką informację uzyskaliśmy za pośrednictwem przedstawiciela portalu o zdrowiu Allecco.pl. Intensywność i rodzaj aktywności fizycznej warto uwzględnić w planowaniu jadłospisu.
Dobrze skomponowana dieta sportowca powinna składać się z maksymalnie 15% białek, 25% tłuszczów i około 60% węglowodanów. Udział wysokiej jakości tłuszczów i cukrów pozwala na magazynowanie zapasów w organizmie.
Co powinny jeść osoby aktywne fizycznie?
W diecie sportowców i osób uprawiających sport rekreacyjnie ważne jest to, by zaspokoić potrzeby energetyczne organizmu i umożliwić mu szybką regenerację. Trzeba też dostarczać ciału cenne elektrolity, minerały i witaminy. Aby włączyć do diety wysokiej jakości tłuszcze, spożywaj oleje bogate w kwasy omega-3, m.in. olej rzepakowy, rydzowy i lniany.
Korzystaj ze zdrowych źródeł białka roślinnego i zwierzęcego. Sięgaj po mięso drobiowe, wołowinę, ryby, owoce morza i jaja. 2 lub 3 razy w tygodniu spożywaj warzywa strączkowe, które dostarczą Ci wartościowego białka i witamin.
Idealne posiłki okołotreningowe
W posiłkach w dni treningowe warto uwzględnić dawkę białka, węglowodanów i tłuszczów. Po intensywnym wysiłku musisz uzupełnić wykorzystane zapasy glikogenu, by zapewnić szybką i skuteczną regenerację mięśni. Pamiętaj też o dodatku owoców, np. bananów, jagód, truskawek lub jabłek. Zamiast mleka krowiego możesz sięgać po jogurt, kefir, maślankę lub twaróg, by dostarczyć cennych witamin i minerałów. Do koktajlu warto dorzucić garść płatków owsianych, orzechów lub dodatek siemienia lnianego, chia lub wiórków kokosowych.
Nie unikaj w diecie jarzyn, zwłaszcza warzyw zielonych takich jak szpinak, brokuł, jarmuż i sałata. Buraki surowe, pieczone lub gotowane korzystnie wpływają na układ krwionośny ważny dla wydolności organizmu. Warzywa pod każdą postacią zapewniają dużą dawkę witamin i minerałów.
Produkty spożywcze, których spożywanie warto ograniczyć
Co znajduje się na liście składników, jakie nie powinny zbyt często trafiać na stół aktywnych osób? Są to przede wszystkim niezdrowe tłuste i słodkie przekąski. Warto też unikać napojów gazowanych i alkoholu, który odwadnia, zakłóca metabolizm i utrudnia regenerację.
Zwróć też uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Ogranicz spożywanie potraw smażonych, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. W miarę możliwości zmniejsz zużycie cukru białego i mąki.
Zapamiętaj nasze powyższe wskazówki, by jeszcze staranniej komponować swoją dietę. Pamiętaj, że planowanie posiłków według potrzeb organizmu osób aktywnych fizycznie pomaga im osiągnąć sukcesy w sporcie i zachować sprawność oraz zdrowie na dłużej.
![](https://polski-tenis.pl/wp-content/uploads/2024/06/dieta.jpg)